مالیات گردش حساب
مقدمه
مالیات گردش حساب نوعی جدیدی از مالیات می باشد که بر اساس تراکنش های بانکی به ویژه تراکنش های واریزی محاسبه می گردد. به همین خاطر، با عنوان مالیات تراکنش های بانکی هم شناخته می شود. طی سال های اخیر شاهد تصویب قوانین متعددی در حوزه مالیات و مشمولیت مالیاتی بسیاری از اشخاص حقیقی و حقوقی به دلیل طرح های جدید بوده ایم. چرا که مالیات یکی از مهم ترین منابع درآمدی کشور جهت تامین هزینه های عمومی بوده و با توجه به محدودیت سایر منابع درآمدی اصلی کشور به دلیل تحریم ها، توجه ویژه ای به آن می شود. تصویب مالیات بر گردش حساب باعث شده تا آگاهی از مسائلی هم چون سقف تراکنش بانکی معاف از مالیات برای اشخاص حقیقی و صاحبان کسب و کارها اهمیت پیدا کند. زیرا بر اساس این طرح، مودیان حقیقی و حقوقی با داشتن گردش حساب تا یک سقف معین، معاف از مالیات خواهند بود. اما در صورت رد کردن این سقف، با تایید سازمان امور مالیاتی مشمول پرداخت مالیات خواهند شد.
بر اساس آخرین اطلاعات موجود در رابطه با طرح مالیات تراکنش های بانکی، وجود دو شرایط به صورت هم زمان جهت مشمولیت مالیات گردش حساب 1402 لازم است. اول این که تراکنش های واریزی شخص بیش از 100 مورد باشند و بعد میزان تراکنش های حداقل بیش تر از 500 میلیون تومان باشد. البته مبلغ تراکنش های واریزی بسته به موقعیت و شغل افراد متفاوت است. به گونه ای که این میزان برای گروه های مستمری بگیر و بازنشسته تا 1 و 2 میلیارد تومان هم می رسد. ذکر این نکته هم الزامی است که به محض وجود شرایط مذکور، شخص مشمول مالیات بر گردش حساب نخواهد بود. بلکه در چنین شرایطی، استعلام مالیات گردش حساب توسط سازمان امور مالیاتی کشور انجام گرفته و وضعیت تراکنش های فرد مورد بررسی قرار می گیرد. در صورتی که سازمان امور مالیاتی مشمولیت فرد را تایید کند، این موضوع از طریق تماس و پیام اطلاع رسانی خواهد شد. در ادامه توضیحات لازم را در رابطه با این نوع مالیات ارائه خواهیم داد.
استعلام مالیات گردش حساب
سازمان امور مالیاتی کشور به منظور شناسایی فعالیت های مشکوک اقتصادی افراد و تعلق مالیات به آن ها، طرح جدیدی را با عنوان مالیات گردش حساب ارائه داده است. آن دسته از اشخاص حقیقی یا حقوقی که مشمول این نوع مالیات شناخته شوند، باید در موعد مقرر نسبت به واریز آن اقدام نمایند. در غیر این صورت، مانند سایر نمونه های مالیات مشمول جریمه دیرکرد یا عدم واریز خواهند شد. اما نکته مهم در این رابطه، نحوه استعلام مالیات بر گردش حساب و آگاهی از مشمولیت این نوع مالیات می باشد. به عبارت دیگر، بسیاری از اشخاص حقیقی به دنبال آن هستند که بدانند آیا مشمول مالیات بر گردش حساب هستند یا خیر. در این رابطه باید بگوییم که سقف تراکنش بانکی معاف از مالیات توسط سازمان امور مالیاتی تعیین شده و اشخاص مشمول هم توسط این سازمان شناسایی خواهند شد. در ادامه اطلاع رسانی های لازم از طریق پیامک یا تماس به مشمولین انجام خواهد شد تا با آگاهی از این موضوع، نسبت به پرداخت مالیات اقدام کنند.
سازمان امور مالیاتی کشور برای شناسایی مشمولین این نوع مالیات، تراکنش های همه افراد را بررسی نمی کند. بلکه سراغ اشخاصی می رود که دو شرایط به صورت هم زمان در گردش حساب آن ها وجود داشته باشد. دو شرایط اصلی برای بررسی تراکنش های بانکی و شناسایی مشمولین مالیات گردش حساب 1402 ، به شرح ذیل می باشند:
-
1داشتن حداقل 100 تراکنش واریزی
اولین شرایط مورد نیاز برای بررسی تراکنش های اشخاص حقیقی، برخورداری از حداقل 100 تراکنش واریزی است. زیرا افراد زیادی به منظور عدم پرداخت مالیات، بدون تشکیل پرونده مالیاتی اقدام به انجام فعالیت های اقتصادی از طریق حساب های بانکی عادی می کنند. بنابراین تعداد تراکنش های واریزی آن ها افزایش پیدا می کند. البته دقت داشته باشید که این شرایط به تنهایی جهت استعلام مالیات گردش حساب توسط سازمان امور مالیات، تاثیر چندانی ندارد. بلکه زمانی مورد توجه قرار می گیرد که مبلغ این واریزی ها، سقف تراکنش های بانکی تعیین شده برای شخص را رد کرده باشند. در این گونه موارد، سازمان امور مالیاتی کشور وارد عمل شده و تراکنش های شخص را بررسی می کند.
-
2رد شدن مبلغ تراکنش ها از سقف تعیین شده
شرایط بعدی که وجود آن به صورت هم زمان با داشتن حداقل 100 تراکنش واریزی جهت بررسی حساب لازم است، رد کردن سقف معافیت مالیاتی می باشد. به عبارت دیگر، در صورتی که مبلغ تراکنش های واریزی شخص از سقف تعیین شده عبور کرده باشد، شخص می تواند مشمول مالیات گردش حساب گردد. باز هم دقت داشته باشید که وجود این دو شرایط به صورت هم زمان، حتما یک شخص حقیقی را مشمول پرداخت مالیات بر گردش حساب نخواهد کرد. بلکه در شرایط این چنینی، کارشناسان سازمان امور مالیاتی کشور وارد کار شده و تراکنش ها را بررسی خواهند کرد. در صورتی که گردش حساب شخص شامل تراکنش های مشکوک بوده و سقف تراکنش بانکی معاف از مالیات را رد کرده باشد، مشمولیت مالیاتی وی تایید خواهد شد. به این ترتیب، موضوع از طریق تماس یا پیامک به او اطلاع داده خواهد شد. البته در این مرحله هم فرد تا یک ماه امکان ثبت اعتراض و ارائه مدارک و اسناد لازم را خواهد داشت.
تراکنش بانکی مشکوک چیست؟
یکی از موضوعاتی که هنگام وجود دو شرایط لازم یعنی تراکنش های واریزی بالاتر از سقف و رد شدن سقف معافیت مالیات توسط سازمان مورد بررسی قرار می گیرد، تراکنش های مشکوک هستند. در واقع گاهی اوقات ممکن است فردی هر دو شرایط را داشته باشد، اما مشمول مالیات گردش حساب 1402 نشود. دلیل آن عدم وجود تراکنش های مشکوک و انجام تراکنش های سالم با مبلغ بالا می باشد. برای درک بهتر تراکنش های مشکوک، باید توجه داشته باشید که سازمان امور مالیاتی کشور به موجودی حساب شما توجه چندانی ندارد. اما تراکنش های واریزی و برداشت اهمیت زیادی دارند. در صورتی که تراکنش های مشکوک داشته و سقف معافیت مالیاتی را رد کرده باشید، کارشناسان سازمان امور مالیاتی بررسی خواهند کرد که آیا این تراکنش ها مشمول مالیات هستند یا خیر. در صورتی که پاسخ استعلام مالیات گردش حساب سازمان مثبت شود، اطلاع رسانی های لازم انجام گرفته و فرد باید نسبت به پرداخت مالیات بر گردش حساب اقدام کند.
برای این که فرق تراکنش های با مبلغ بالای سالم را با تراکنش های مشکوک بدانید، در ادامه چند مورد از مهم ترین تراکنش های سالم را که ممکن است موجب رد شن سقف معافیت مالیاتی شوند، برای تان آورده ایم. این موارد به شرح ذیل می باشند:
- گردش حساب بانکی برای دریافت وام و تسهیلات
- تراکنش بانکی و گردش حساب بانکی حاصل از امور کشاورزی
- تراکنش بانکی که ناشی از درآمدهای معاف از مالیات باشد
- گردش مالی حاصل از امور ارث، نذر، حبس و وقف
- گردش بانکی حاصل از منابع درآمدی، حقوق، دستمزد و اجاره
بیشتر بخوانید: سامانه مالیات من
به صفحه اینستاگرام ما بپیوندید
مالیات گردش حساب 1402 چقدر است
از جمله سوالات رایج در رابطه با مالیات گردش حساب اشخاص حقیقی، میزان آن می باشد. در واقع مودیان می خواهند بدانند در صورتی که مشمولیت مالیات تراکنش بانکی آن ها توسط سازمان امور مالیاتی کشور تایید شود، باید چه میزان مالیات بپردازند. در این رابطه باید بگوییم که مشمول بودن اشخاص حقیقی جهت پرداخت مالیات بر گردش حساب، حتما از سوی سازمان امور مالیاتی کشور اطلاع رسانی می شود. پس اگر تا کنون تماس یا پیامکی از طرف سازمان مبنی بر این موضوع نداشته اید، مشمول این نوع مالیات نیستید. اما اگر سقف تراکنش بانکی معاف از مالیات را رد کرده و مشمولیت شما توسط سازمان امور مالیاتی کشور تایید شده باشد، باید جهت واریز مالیات اقدام نمایید. در این گونه موارد هم میزان دقیق مالیات بر گردش حساب توسط سازمان امور مالیاتی کشور برای هر شخص حقیقی، متناسب با گردش حساب وی تعیین می گردد.
در صورتی که فرد جزو صاحبان کسب و کار بوده و پروند مالیاتی داشته باشد، این مالیات بر روی سایر مالیات های او محاسبه و ارسال خواهد شد. اما اگر فرد پرونده مالیاتی هم نداشته باشد، مالیات گردش حساب 1402 به صورت جداگانه اعلام شده و شخص ملزم به پرداخت آن خواهد بود. به طور کلی و بر اساس ماده 131 قانون مالیات های مستقیم، مالیات بر گردش حساب برای اشخاص حقیقی به شکل زیر محاسبه می شود:
- 15 درصد کل درآمد به ازای درآمدهای تا سقف 50 میلیون تومان
- 20 درصد کل درآمد به ازای درآمدهای بین 50 تا 100 میلیون تومان
- 25 درصد از کل درآمد بهازای درآمدهای بالای 100 میلیون تومان
بیشتر بخوانید: دانلود نرم افزار اظهارنامه مالیاتی
سقف تراکنش بانکی معاف از مالیات
همان گونه که اشاره کردیم، هنگام استعلام مالیات گردش حساب توسط سازمان امور مالیاتی، دو موضوع مهم مورد توجه قرار می گیرد که یکی تعداد تراکنش ها و دیگر سقف معافیت بانکی آن ها است. سازمان امور مالیاتی کشور برای اشخاص حقیقی با شرایط و میزان درآمد مختلف، سقف های گوناگونی را تعیین کرده است. در صورتی که تراکنش های واریزی شما بیش از حد مجاز بوده و مبلغ آن ها موجب رد سقف معافیت مالیاتی شوند، می توانند شما را مشمول پرداخت مالیات گردش حساب نمایند. البته در بسیاری از موارد حتی در صورت عدم وجود شرایط اول و رد سقف معافیت، باز هم امکان مشمولیت این نوع مالیات برای شخص حقیقی وجود دارد. به خصوص زمانی که تراکنش های مشکوکی در لیست گردش حساب فرد وجود داشته باشد. به هر حال، آگاهی از سقف معافیت برای مالیات تراکنش های بانکی از اهمیت زیادی برخوردار است. به همین خاطر، در ادامه سقف تراکنش بانکی معاف از مالیات گروه های مختلف را برای تان آورده ایم:
نوع شخص | حداکثر سقف فعالیت مورد انتظار |
---|---|
بازنشسته | 2 میلیارد تومان |
مستمری بگیر | 1 میلیارد تومان |
بیکار | 500 میلیون تومان |
غیر فعال مالیاتی | 500 میلیون تومان |
بیشتر بخوانید: ورود به سامانه اظهارنامه مالیاتی
مالیات گردش حساب بالای 500 میلیون
در بخش قبل سقف معافیت مالیات گردش حساب 1402 برای اقشار و گروه های مختلف را بررسی کردیم. همان طور که در جدول مربوطه مشاهده می کنید، حداقل میزان سقف تراکنش در سال 1402 مربوط به افراد بیکار و غیر فعال مالیاتی است. از آن جایی که اکثر این افراد منبع درآمد خاصی ندارند، در صورتی که مبلغ تراکنش های واریزی آن ها بیش تر از 500 میلیون تومان باشد، مشمول پرداخت مالیات بر گردش حساب خواهند شد. البته باز هم توجه داشته باشید که این موضوع مشروط به استعلام مالیات گردش حساب توسط سازمان امور مالیاتی و تایید آن است. چرا که گاهی اوقات به دلیل تراکنش های سالم مانند تقسیم ارث، فروش ملک مانند زمین و خودرو، دریافت تسهیلات یا موارد این چنینی دیگر، مبلغ گردش حساب اشخاص به صورت ناگهانی بالا می رود. بنابراین کارشناسان سازمان امور مالیاتی این موارد را در نظر می گیرند. اما در صورتی که مالیات بر گردش حساب نهایتا تایید شود، شخص ملزم به پرداخت آن خواهد بود.
بیشتر بخوانید: بخشودگی جرایم مالیاتی 1402
مالیات گردش حساب بالای 5 میلیارد
مالیات گردش حساب بالای 5 میلیارد بسته به میزان درآمد محاسبه خواهد شد. بر اساس ماده 131 قانون مالیات های مستقیم، اگر درآمدهای مختلف فرد زیر 50 میلیون تومان باشد، 15 درصد، اگر این درآمد بین 50 تا 100 میلیون تومان باشد، 20 درصد و اگر بالاتر از 100 میلیون تومان باشد، 25 درصد مالیات خواهد گرفت. با توجه به مبلغ بالای گردش حساب های بیش تر از 5 میلیارد تومان، سازمان امور مالیاتی تقریبا برای تمامی گروه ها نسبت به بررسی حساب اقدام می کند. چرا که سقف تراکنش بانکی معاف از مالیات همه گروه ها پایین تر از این مبلغ بوده و تراکنش های این چنینی سقف را رد می کنند. این موضوع به خصوص برای آن دسته اشخاص حقیقی که پرونده مالیاتی ندارند، بیش تر حائز اهمیت بوده و بیش تر مورد توجه سازمان قرار می گیرد. اگر چه گردش حساب های بالای 5 میلیارد تومان برای دارندگان پرونده مالیاتی هم در کنار سایر فاکتورها، جهت تعیین مالیاتی نهایی مد نظر قرار می گیرد.
بیشتر بخوانید: مالیات بر عایدی سرمایه
مالیات گردش حساب بالای 35 میلیون
سال 1401 زمانی که طرح مالیات بر گردش حساب به تازگی مطرح شده بود، دو شرط برای آن در نظر گرفته شده که شامل دارا بودن 100 تراکنش واریزی یا مبلغ تراکنش 35 میلیون تومانی بود. اما این شرایط دیگر جهت محاسبه مالیات گردش حساب 1402 کاربرد ندارند. زیرا تقریبا از روز بعد از تصویب توسط شورای پول و اعتبار، با انتقادات فراوانی رو به رو شد. با توجه به درصد بالای تورم، گردش حساب واریزی 35 میلیون تومان مقدار قابل توجهی نیست. در همین راستا، شرایط کمی تغییر پیدا کرده و سقف معافیت مالیاتی برای سال جاری بالاتر رفت. در حال حاضر، پایین ترین سقف تراکنش معاف از مالیات با مبلغ 500 میلیون تومان برای افراد بیکار و بدون پرونده مالیاتی می باشد. اما این سقف برای مستمری بگیران و بازنشستگان بالاتر بوده و به ترتیب 1 و 2 میلیارد تومان اعلام شده است.
منبع : مالیات گردش حساب